Základní škola Třeboň Na Sadech 375

Adresa Základní škola Třeboň
Na Sadech 375, 379 35 Třeboň

Telefon 384 722 392

Velikost písma

Cesta k této kategorii: Úvodní stránka / O škole / Partnerské školy / Projekty / MAISTO-FOTO / BLJUDO - Jídlo našich přátel

CZ Hlavní jídlo - GLAVNOJE BLJUDO - Main course

Cmunda po kaplicku

Suroviny:

  • 500g brambor
  • 100 - 120g hladká mouka
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • 1 – 2 vejce
  • sůl, pepř
  • uzené maso – uvařit ve vodě
  • olej na smažení
  •  horké mléko

Postup přípravy

       Brambory nastrouháme, přilijeme horké mléko, přidáme všechny přísady a řádně promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a smažíme pozvolna po obou stranách placičky do zlatova. Podáváme s plátky uzeného masa a dušeným zelím.

 

Dušené zelí

Suroviny:

  • 1 balíček kysané zelí
  •  1 cibule
  • Lžíce sádla
  •  Hladká mouka
  •  Cukr
  •  sůl

Postup:

            Zelí uvaříme i s nálevem, pak scedíme (ne úplně vyždímat). Osmahneme cibulku do zlatova, zaprášíme moukou a takto vzniklou jíšku vmícháme do zelí. Pak ještě chvilku podusíme, ochutíme cukrem popř. solí.


English

Potato Pancake “Kaplice“

 

Ingredients:
500g potatoes

100 - 120g all-purpose flour

3 garlic cloves

marjoram
1 – 2 eggs
salt, pepper
smoked meat – boil in water
frying oil

hot milk

 

Directions

   

Grate the potatoes, pour in hot milk, add all the ingredients and mix it up well. Heat the oil in the pan and fry gently on both sides until golden brown. Serve with sliced smoked meat and braised cabbage.

 

Braised Cabbage

 

Ingredients:

  • 1 package sauerkraut

  • 1 onion

  • 1 tablespoon grease

  • all-purpose flour

  • sugar

  • salt

 

Directions

    Boil the sauerkraut with the brine, drain (not completely). Fry the onion until golden brown, sprinkle with the flour and stir this roux into the cabbage. Then simmer for a while, season with the sugar or salt.


Deutsch

Cmunda po kaplicku (Kartoffelpuffer)

Zutaten:
500g Kartoffeln

100 - 120g glattes Mehl

3 Knoblauchzehen

Majoran
1 – 2 Eier
Salz, Pfeffer
Rauchfleisch – im Wasser kochen
Öl, zum Braten

heiße Milch

 

Zubereitung:

           

Die Kartoffeln schälen und reiben. In die Masse heiße Milch gießen. Mehl, Knoblauchzehen, Majoran,
Eier, Salz und Pfeffer hinzufügen und alles ordentlich vermischen.
Die Puffer löffelweise in das heiße Fett geben und von beiden Seiten braten, bis sie braun sind. Fertige Puffer auf Küchenkrepp legen, so wird etwas Fett aufgefangen. Kartoffelpuffer mit dem Rauchfleisch und gedünstetem Kraut servieren.

 

Gedünstetes Kraut

 

Zutaten:

  • 1 Packung Sauerkraut
  •  1 Zwiebel
  • Löffel Schmalz
  •  Glattes Mehl
  •  Zucker
  • Salz

Zubereitung:

            Sauerkraut kochen und dann leicht abgießen. In einem Topf Schmalz heiß werden lassen und die klein geschnittene Zwiebel goldgelb anrösten. Die Zwiebel mit Mehl bestreuen und diese Mehlschwitze ins Sauerkraut mischen. Dann noch ein wenig dünsten lassen und mit Zucker bzw. Salz abschmecken.

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout